Jump to content

Chopattu "uudelleen syntyminen"


MikaJ

Recommended Posts

Auton tarina lyhykäisyydessään: Ostettiin perheeseen noin 7vuotta sitten, jota ennen seissyt edellisellä omistajalla jo useampia vuosia tallissa. Projektia ei koskaan ollut saatettu loppuun asti, auto kävi ja toimisi, mutta pientä laittamista vielä oli ennen leimaamista. Meillä auto seisoi ulkona seuraavat 5vuotta, kunnes 2viikkoa ennen kesäkokousta sain mestari-idean että tuollahan sinne voisi täräyttää. Totuus oli lohduton, flippi oli ollut raollaan ja vettä satanut koneen sisään muutamia vuosia, ei muutakuin pikaista kone/laatikko remonttia tekemään. Koko auto on ollut kamala näky joka puolelta, joten konetilaankaan ei kiinnitetty mitään huomiota, johdot meni sieltä täältä yms.

 

Viimekesänä päivitettiin hieman tekniikkaa, ja iskettiin uusi ratavireinen kone paikoilleen. Polttoaineesta huolehti 40mm splitti dellortot, pakosarjana keskikoko LCB ja sytytyksestä suorasytytys. Selvää oli heti ensikokeilusta että ainakin pakosarja ahdisti pirusti koneen potenttiaalia, kierroksilla hyytyi vaikka olisi kuulunut porata eteenpäin (kone ollut paikoillaan ennenkin toisessa autossa, isommalla kaasarilla ja pakosarjalla).

 

Tänä kesänä on ollut homman nimi konehuoneen siistiminen, eli romut pois ja hommiin. Ongelmana omassa tekemisessä on että teen reissuhommia, ja kun on Kotimaassa niin ei välttämättä innosta heti mennä talliin ropaamaan autoa. Imusarja vaihtui 7"pitkäksi ja kaasutin 45mm Weberiksi, pakosarja isoreikäinen 3-1 malli. Kaasutinpuoli tulee vielä vaihtumaan 45mm tai 48mm spliteiksi tässä jossain vaiheessa, saa pelaamaan alakierroksilla pirusti paremmin koko roskan.

 

Konehuone on nyt fiksattu siihen malliin ettei sinne tarvitse enää koskea kun auton ulkopuoli kokee muodonmuutoksen ja maalauksen joskus. Sisustaan tuli sattuman kautta hankittua nyt jo nätit palikat, eli -94 Cooperin koko musta puolinahka sisusta punaisilla nauhoilla.

 

Tuosta lähdettiin liikkeelle, ja on jo siistin näköinen kun kone on irti. Maalit oli tiukasti kiinni kun pienellä painepesurilla lähti melkein kaikki pois.

2006_1.jpg

 

Nyt ollaan jo hieman pidemmällä kuin tämä kuva, moottori käynyt taas, ja loppuja pikkujuttuja niputellaan.

2006_22.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tuosta tekniikasta en tiedä mitään, enkä voi siten kommentoida, mutta tässä pätee se kuolematon viisaus:

 

Ei mitään väliä lopputuloksesta, kunhan näyttää hyvältä!

 

;D

 

Ja tarkennuksena vielä, että omasta mielestä _todella_ siisti ja hyvännäköinen ratkaisu ja toteutus. Ja jos arvaan yhtään, niin tuon pitäisi myös liikahtaakin...

 

n.

Link to comment
Share on other sites

Suorasytkä tosiaan tällähetkellä on hoidettu Mega+edis yhdistelmällä. Ongelmana on kierrostenrajoittimen puute, pitää heivata tuo edis jossain vaiheessa pois ja vaihtaa se normaaliksi hukkakipinä sytkäksi. Tosin kyllä se ajossa ihan kiitettävästi toimii kun ennakon heittää 50astetta myöhäsemmälle normaalista, mutta kipinää ei saa kokonaan katkemaan tuolla Ediksellä.

 

Konehuone on vielä vähän liian tumma mielestäni, jotain pikkukomponentteja pitää vielä väritellä tuolla tulevalla auton värillä. Ensitalvena sitten taas, kun otetaan kone irti/auki huoltoa varten (mikäli pysyy nipussa koko kesän ;) ).

 

Pitäisihän tuon romun johonkin liikahtaa, vaikkei se nyt ihan pääasia ole koska kyseessä on vaan kruisailupeli. Sattui nyt vaan jäämään tuollainen ylinmääräinen motti toisesta autosta kun siihen tulee jotain uutta "eksoottisempaa" ensikesäksi kadulle/radalle.

Link to comment
Share on other sites

Hienoltahan tuollainen siistytty konehuone näyttää. Mahdutko istumaan Coopperin penkeillä, kun tuo kattokin on noin matalalla? ;D Vai muokkaatko niitä penkkejä matalemmiksi? Kun tossa omassa on saman malliset penkit ja pää on aina töyssyissä kattoluukun reunapalkissa. Tuppaa olemaan aika paksu se istuin osan pehmuste verrattuna vanhempiin tai uudempiin penkeihin.

 

Onkos rajottaja koskaan hyvä ratkaisu viritetyissä kaasarikoneissa, kun bensan tuloa ei voi katkaista? Vai onko se vain mielipide kysymys? :-/ Ittelläkin olis sille kilpa-minissä melkeen käyttöä lähtö kiihdytyksessä tuppaa kierrokset olla aina kakkosta haettaessa reilusti yli 8 tuhannen vaihtokohdan :-[  Olen vain jostain kuullut että rajottaja olisi vaarallisempi kuin pieni ylitys.  

Link to comment
Share on other sites

En ole vielä tarkemmin koeistunut penkkejä, mutta noin katsottuna ilman istumista suurinpiirtein samanlainen istuinosa kuin MK4 penkeissä mitkä ennen oli. Tällä hetkellä ei ole isompia ongelmia mahtumisen kanssa (183cm), koska ei ole kattoverhoilua. Kun sen laittaa jossain vaiheessa täytyy varmaan madaltaa penkkejä tai jotain vastaavaa.

 

Ei tuossa sytkää pätkivässä rajoittajassa omasta mielestäni ole mitään ongelmaa, yksi syy itselläkin pois tuosta Edis sytkästä on että saisi Launch controllin. Ruiskua ei kumminkaan ennen voi laittaa kun on 4 imukanavaa, mikäli niitä tuohon ikinä tulee.

Link to comment
Share on other sites

. Ruiskua ei kumminkaan ennen voi laittaa kun on 4 imukanavaa, mikäli niitä tuohon ikinä tulee.

 

kyllä ainakin yks megasquirtti on toiminnas ruiskun osaltakin..tosin kovin lievällä nokalla ja ilman ahdinta mutta on se jotenkin saatu toimimaan.. Kyseisessä imusarjassa on suuttimet 2kpl melkeimpä plenumin päässä eikä imusarjan juuressa mihin ne yleensä porukka tunkee.yhdellä 50mm kaasuläpällä..

 

Kohtuullisen toimiva siitä on saatu mitä nyt yks päivä kyydissä istuin.. huipputehoa ei ole edes lähdetty hakemaan vaan toistaiseksi pelkkää toimivuutta..

Link to comment
Share on other sites

Ei olisi ongelma Vemssin kanssa tuota tehdä, vaikka kahdella suutinsarjalla ihan kannen juuressa. Mutta lause pitää paikkaansa vain jos kone kiertää alta 7000rpm, sen jälkeen menee mahdollinen ruiskutusaika niin olemattoman pieneksi ettei enää ole mitään järkeä. Vieläkun tosiaan lisätään soppaan se tosiseikka että koneet mitkä kiertää 8-9krpm, tuottavat (toivottavasti) reilusti yli 100hp.

 

On minullakin ollut semmoisen 5vuotta sitten kokeilussa pari kehitysversiota Minin 5reikäisen ruiskuttamisesta, Naantalin kesäkokouksessa oli jopa Vanissa paikoillaan. Isoilla kierroksilla veti vaan seokset sekaisin, "teki mitä vaan".

 

Yhtään korkealta kiertävää tehokasta Siamilaisella kannella varustettua autoa en tiedä, missä olisi sähköruisku. Mutta tosiaan autoissa missä on lähemmäs normaalitekniikka tuo toimii ihan hyvin, kunhan on edes "puoli" sequentaaliruiskutus.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 viikkoa myöhemmin...

Autoa ei nähty kesäkokouksessa (tosin ei se nyt mikään menetys varmasti ollut), koska tuntia ennen katsatusta pamahti kytkinkopasta kytkinvivun nivelöinti paskaksi. Oisi sen nyt vielä kerennyt vaihtamaan ennen reissua mutta kaasuttimessakin oli jotain mätää ja matkakaasu seoksia ei saatu kohdilleen (0,69-0,73 lambda 60-100km/h vauhdissa on vähän rikkaanpuoleinen).

 

Työmatkoilta ollaan taas kotiuduttu ja kaasari on kunnostettu, kytkinkoppakin vaihtuu varmaan ensiviikolla ehjempään (ja laitetaan se niveltapin sokka kunnolla kiinni...).

 

Uudet vanteet saapuivat, hieman joutuu varmaan levittämään kylkiä että saa alle ;) Katsotaan miltä se näyttää noilla, oli pakko vaan ostaa pois kun harvemmin tuon kokoluokan "modernin" näköisiä vanteita on tarjolla. Jos näyttää tyhmältä niin laitetaan sitten jotkut enemmän klassikot.

9" leveät 13" vanteet, ja 195/45/13 rengastus.

http://koti.mbnet.fi/mjarvela/chopattu/2006/vanne1.jpg

http://koti.mbnet.fi/mjarvela/chopattu/2006/vanne2.jpg

Link to comment
Share on other sites

ET on valitettavasti 20, eli ihan kohtuulliset spacerit joutunee tekemään. Jos olisi alunperin ollut joku ET-20 niin olisi sitten reunaakin 40mm lisää (mikä nyt näissä oli se pääasia, modernin ulkonäön lisäksi)... Katsotaan jos käyn tänään sovittelemassa alle ja mallaillaan kuinka paljon tarvitaan levikettä väliin, plus tietenkin samaan palikkaan pulttijaon muutos 4x100 jakoon.

 

Levikkeiksi pitäisi tilata tuollaiset Sport Pack tyyliset paljon leveämmät suikaleet, eli tuttavallisemmin hieman modernisoidut "Miglialevikkeet".

Link to comment
Share on other sites

9" leveät 13" vanteet, ja 195/45/13 rengastus.
Eikös tuon levyisille vanteille laiteta yleensä vähintään 235:set? Onko nuo jotkut erikoisvanteet vai miten nuo renkaat saadaan pysymään paikallaan? En tiedä tutkitaanko asiaa katsastuksessa, mutta en usko, että veljeni (autoinssi) suostuisi mulle noita laittamaan, koska taulukoista löytyy kullekin renkaalle minimi ja maksimileveydet vanteille. Itse meinasin laittaa samanlaiset renkaat 6 tuumaisille vanteilleni, mutta koska 195/45 renkaan saa laittaa 6,5-8,0 vanteille, niin en rupea uusia vanteita ostamaan renkaiden vaihdon vuoksi - laitan siis 175/50:set. En tiedä onko tuo vanteen leveys muu kuin renkaiden valmistajien suositus, joten voihan se olla, että katsastusmies ei valita vaikka kapoisetkin renkaat laitettaisiin vaikka kuinka leveille vanteille, kunhan sopivat pyörimaään siellä kolossaan.

 

Hauskan näköisethän nuo on - renkaat näyttää tosi kapeilta, vaikka onkin leveät - mutta ei sopisi mulle, koska monesti tunnustelen katukiveystä tms. renkaan kulmalla parkkeeratessani tai muuten tarkasti peruuttaessani tai kivikoissa ajaessani ;D ja tartten siis määräysten mukaiset renkaat eli vannesuojalliset (=rengas leveämpi kuin vanne).

 

BTW, mainitulle 235/35-13 renkaalle vastaavat vanneleveyssuositukset on 8,0-9,5 eli tuon perusteella laittaisin noille 9 tuuman vanteille vähintään 235:set, mutta eihän tuollaisia renkaita edes valmisteta saati sitten leveämpinä...

Link to comment
Share on other sites

Rengas on 195mm leveä koska mistään ei ole löytynyt leveämpää katukäyttöön soveltuvaa kumia (enkä ole ollut edes nuuka hyväksynnän suhteen). Liian kapeahan tuo on tuolle vanteelle STRO normiston mukaan, mutta tosiaan minkäs voit kun tuon korkuista leveempää ei ole näkynyt. Rengasvalmista voi kumota STRO normiston suositukset omillaan, mutta epäilen että en saa paperia missä lukee että tuon saa asentaa 9":lle vanteelle. Useat valmistajat mm. 215/45/16" kokoisen renkaan sallivat nykyisen laittaa 9x16" vanteelle, mitä normisto ei salli (yleinen yhdistelmä nykyään kun halutaa tuota venytysluukkia).

 

Kyllä se ilmanpaine pitää renkaat paikoillaan ilman ongelmia, ja katsastuskonttorille ei parane mennä tuollaisen paketin kanssa :)

 

195 rengas on tosiaan kyllä hieman liian leveä 6" vanteelle, ainakin omasta mielestäni. 8":lla on jo hieman venytetyn näköinen, 7":lla suht normaali.

Link to comment
Share on other sites

Hienostihan nuo venyy, mutta taitaa olla dunloppi paras rengas tohon hommaan. Voi tulla aika makea peli kun on matala ja leveä. On kyllä hienoa että joku uskaltaa tehdä jotain muuta kuin "perus minilaitit metrin levikkeiden sisällä minejä". *Thumbs up* Näyttää muuten ihme kyllä toi venytys aika samalta kun mun 215/40 yheksän tuuman vanteella? Vaikuttaako toi profiilin korkeus sitten niin paljon???

 

Toisaalta on noissa rengas valmistajissakin suuria eroja renkaitten leveyden suhteen. Esim mulla kun vaihdoin Golffiin 205/45 bridgestonet 195/45 pirelleihin niin kuvion leveydessä oli vaan muutama milli ja vanteen suojat pysyy 7.5 tuumasen vanteen ulkopuolella :(

Link to comment
Share on other sites

Rengasmalli/valmistaja tosiaan vaikuttaa todella paljon renkaan kulutuspinnan leveyteen, ja sitäkautta siihen miltä se näyttää vanteen päällä. Itsellä kokemusta "oikeiden" ;) autojen renkaista sellainen että Dunlop ja BFG on leveimmästä päästä, tuo valmistajan ilmoittama renkaan leveyshän ei ole kulutuspinnan leveys, vaan renkaan kokonaisleveys normaalivanteelle.

 

Ei tosiaan ole mikään älyttömän kiiltävä tuo reuna, eikä ole muutenkaan ihan viimeisen päälle. Sorvilla vedetty kiiltäväksi, mutta on terä hieman tärissyt, plus sitten on lakka päällä. Saattaapi olla että talven pimeinä tunteina vedetään hiomapaperit ja tahnat esiin, ja laitetaan sorviin kiinni. Keskusta myös maalataan jollain hieman tummemmalla veikeällä värillä.

 

Vähän kävin sovittelemassa eilen niitä alle, lähinnä vaan mallailemassa miltä näyttää ja saadaanko auton korkeus "helpolla" tarpeeksi matalaksi. Hyvältä näyttää, tuosta kuvasta saadaan vielä noin 6senttiä putoamaan kun tehdään vähän sisä- ja ulkolokasuojaa uusiksi (niin, ja varmaan täytyy vähän levikettä lisätä tuon vanhan lisäksi), ilman että autosta on pakko tehdä ihan kivirekeä. Muutenkin omaan kieroon mieleen nuo jopa sopii tyyliltään Miniin, moni on varmaan toista mieltä. Jotenkin tuntuu että noi isot pallot kerää niin paljon "huomiota" ettei tuo kuvissa näkyvä alustan korkeuskaan minusta näytä pahalta, syy miksi sitä ei mallattu tuon matalemmalle on että tunkki on jo pohjassa, eli 12senttiä on alustan korkeus nyt.

 

http://koti.mbnet.fi/mjarvela/chopattu/2006/vanne4.jpg

http://koti.mbnet.fi/mjarvela/chopattu/2006/vanne5.jpg

http://koti.mbnet.fi/mjarvela/chopattu/2006/vanne6.jpg

 

Tänään olisi tarkoitus käydä kokeilemassa että mahtuuko Turbon jarrut tuon vanteen sisälle (ei oikeasti ole mikään selvä juttu). Jos ei mahdu niin sitten tarvitsee tehdä itse jarrut, saisin vaan turbon jarrut sen verran sopivasti ettei välttämättä jaksaisi aina kaikkea tehdä itse, vaikka siinä ehkä satasen säästäisi.

Link to comment
Share on other sites

(niin, ja varmaan täytyy vähän levikettä lisätä tuon vanhan lisäksi)

 

Ööö... vähän levitystä...  :o ::) 8)

 

Hienollehan nuo näyttää. Semmoista keskieurooppalaista tyyliä, imho.

 

n.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 viikkoa myöhemmin...

Ensimmäinen rengasliike nosti kädet pystyyn 2,5tunnin yrittämisen jälkeen, ei vaan saanut renkaaseen ilmaa. Nyt renkaat+vanteet eri paikassa, ja uutta yritystä. Sisärengasta ei voi käyttää, koska kunnollista sellaista ei löydy, ja vanteen rakenteen takia muutenkin venttiili jää ihan järkyttävään pänniin. Ei muuten ole ihan 5e/rengas rengastyön hinta, mutta luovuttamine ei tule kyseeseen  ;D

 

Ekan liikkeen työntekijä sanoi että hän laittoi joskus pari vuotta sitten 7" leveelle 10" vanteelle 165leveät kumit, kirosi vaan että siinäkin meni tunti per rengas, mutta vanne oli paremman muotoinen.  Hieman rupesi hymyilyttämään kun kerroin että ko. auto muuten seisoo metrin päässä mun autosta :) Eli Grönforssin Teron auto.

Link to comment
Share on other sites

Kehtaakohan tuota edes myöntää, noh Ladan värikartasta tuo sävy on  ;D

 

Ei kannata murehtia vaikka maalaa samalla värillä, mulla vaihtuu mielipide niin usein että voi olla ettei tuo ole edes lopullinen väri sittenkään. Autoa ei varmaan maalata vielä ensitalvena ulkopuolelta, ajetaan vaan "rottalookilla" isoilla levikkeillä.

Link to comment
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!

Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...