Jump to content

Etukelkan mitat


Jt91

Recommended Posts

Terve, en ole aiemmin tänne kirjoitellut, mutta seurannut useamman vuoden ja minin parissa puuhannut kymmenisen vuotta. Brittifoorumilla kusyin tätä samaa asiaa ainakin toistaiseksi tuloksetta, joten päätin turvautua kotimaiseen voimaan 🙂

 

Asiaan, mikä on minin etukelkan oikea mitta tornin kiinnityspisteestä naamapellin kiinnityspisteeseen? Liittenä olevien kuvien perusteella se olisi joko 379mm tai 469mm? Toinen kuva toki ainakin käsittääkseni kuvaa korin mittoja, joten jotain eroa tullee ainakin pisarakumeista, mutta ei kai sentään 9cm? 

Lisäksi jos joku voisi ottaa mitan tornin etureunasta kelkan ”etupalkin” etureunaan, olisi siitä suuri apu.

Kiitän vastauksista jo etukäteen ja katsotaan josko saisin aikaiseksi alkaa tänne päivittelemään aikaansaannoksia tuosta omasta projektista.

-Jaakko

ps. Oma kelkkani on yhdellä tornipultilla ja kumikiinnikkeillä, mutta sillähän ei tuohon mittaan pitäisi olla merkitystä.. eihän?

044C14E5-F83C-47F1-BFF7-798E759CB362.thumb.jpeg.e687a4cb4df596975830cf8ceac82782.jpeg9F15533C-2693-4C80-B2B1-7B9386245840.jpeg.01c47796fe7a530662f8a60a97bb25fe.jpeg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Toi ylempi kuva on ilmeisesti autorobotin tai jonkin muun korioikaisupenkin mittakuva ja siinä olevat mitat on penkin omien mittalaitteiden mittoja tietynlaisilla mittapäillä mitattuna joita ei suoraan pysty soveltaa/käyttämään silloin jos mittaa perinteisin menetelmin ( rullamitta / luotilanka/ vatupassi )jos ei tiedä mittapäiden mittoja . Alempi kuva antaa mitat vanhan liiton mittauksille  mk1 mk2 korille ja taitaa sattua mk3 . 

 

Link to comment
Share on other sites

Vanhat ja uudet kelkat ovat eri kiinnityksellä mutta nuo korin mitat pitäisi olla aika lähellä toisiaan kelkasta riippumatta. Tehtaan toleranssit voi olla sitten ihan mitä hyvänsä. Uudemmissa yksipulttisissa kelkoissa on pienet kumiholkit edessä keulan ja kelkan välissä. Viisainta olisi etsiä uudemman kopan mitat.

Link to comment
Share on other sites

Etuapurungossa etu kiinityskohdat samalla kohdalla kiinteessä ja välikumeilla olevassa apurungossa eli kiikikkeet hiekkapellissä/etu helmassa välikumien veran edessäpäin   .

Tossa ylemmäsä kuvassa olevat mitat taitaa sattua koripenkinssä mittasauvoilla mk1, 2, 3 koriinkin .

Link to comment
Share on other sites

Ok, näin epäilinkin, kävin tänään pikaisesti tallilla ja karkeasti mitattuna tornipultin ja apurungon etukiinnikkeen väli oli noin 40cm, välikumien paksuus huomioon ottaen kelkka on tullut sisäänpäin noin 5cm 😕 joku engelsmanni oli mitannut omasta kelkastaan tuon pyytämäni mitan ja sai saman tuloksen kuin mulla on kelkassa eli 327mm (noh, +-5mm) mutta kuitenkin ei lähimainkaan 5cm eroa? Alan olla aika sekaisin tän mittailun kanssa.. takimmaiset kiinnikkeet ja tornipultit loksahtaa paikoilleen eikä kelkassa ole silminnähden havaittavissa mitään vääntymistä yms.

Link to comment
Share on other sites

Toi mitta n:327 mm on etukelkan pystytornin etulaidasta kelkanetu kiinitys pintaan kelkassa  riippumatta minkäikäinen ja miten kiinitettykelkka on (vaimenninkumeilla vai ilman)..ja aikaisemmin mainitsemasi469mm  on kelkan etupinnasta tornin/ kiinityspultinkeskelle oleva auton pituussuuntainen vaakasuora etäisys ,niin kun alemmassa mittakuvassa on.noissa vanhoissa autoissa mitat ei tahdosattua millilleen kohdalleen kun niitä on vuosiensaatossa tökitty ja korjattu ,eikä kaikki jälkituotanto pellitkään satu aina edes lähellekkään

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Niin, kysyin siis tuossa aloitustekstissäni tuota kyseistä mittaa, jota siis ei ”virallisista” mitoista löydy, ongelma siis on, että tuo mitta 327mm täsmää (ei tietenkään millilleen, kuten todettu) mutta tornipultin keskeltä etukelkan etureunaan jää se 5-7 cm vajaaksi. Ymmärsin viestistäsi että oletat minun sekoittaneen nämä mitat keskenään, mistä siis ei ole ainakaan omasta mielestäni kysymys.

Link to comment
Share on other sites

Ja tässä illan ratoksi asiaa pähkäillessäni ja pyöritellessäni, jos nuo molemmat mitat siis pitävät paikkansa, se tarkoittaisi, että pitkittäisen etäisyyden tornipultin keskeltä tornin etuseinämään pitäisi olla n.142mm? En nyt pääse sitä mittaamaan, mutta kuulostaa aika paljolta eikö? 

Tornit näyttäisi ainakin joissakin kuvissa olevan hieman takakenossa ja omassa ne vaikuttaisivat ainakin silmämääräisesti olevan lähes pystysuorassa, tämähän voisi aiheuttaa tuon poikkeaman, eli tornit ovat taipuneet eteenpäin? 

Edited by Jt91
Link to comment
Share on other sites

subframe.thumb.gif.2b256de4cc9f60d881d72c14248c4756.gif

Etukelkka suunnileen tässä asennossa autossa kiinni

.jos mittaat  autossa kiinni olevan etukelkan etukiinityspisteen ja helmakotelon takapään(takakelkan etukiinityspinta) välisen autonpituusuuntaisen mitan sen pitäis olla n: 2045mm  +- 5mm. .vanhassa mittakuvassa  annetaan etupyörän ja etukiinityksen väli 423.86mm .mittaamalla etupyöränkesketältä etu kiinnitykseen on noin 360 - 375mm.

Link to comment
Share on other sites

Okei, no jos ne mitiat tuossa kuvassa siis todellisuudess ovat väärin niin sehän selkeyttää tätä ongelmaa huomattavasti. Mittaan tosiaan vielä tuon takahiekkapellin ja etukiinnityksen välin jahka pääsen taas tallille. Kiitos paljon!

Link to comment
Share on other sites

Jäi toi asia vielä vaivaamaan niin piti ettiä vielä vanha 1964 vuoden suomenkielinen korjaamokirja ja sekin ilmoittaa saman mitan 424mm etupyörän navan ja kelkan etukiinikkeen välille . eli oliko se mittauspiste keskelle alkuperäistä hinauslenkkiä nimittäin siihen se mitta täsmäis1534937410038-1005482174.thumb.jpg.7cd7f89f8cca236b473a80257e27a304.jpg

15349375929381535027790.jpg viisaammat ja paremmin muistavat korjatkoot jos täämeni vielä väärin

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mittasin jus vanhan ja uuden kelkan mittoja:kelkkojen mitat on samat.Ero on sitten naamapellissä,niitäkin on eri vuosimalliin.Lokarit sopii vissiin molempiin.

Link to comment
Share on other sites

Naamapellissä on muist. 77 eteenpäin ero, kun etukiinnityksessä tulee pellin ja kelkan väliin kumivaimennin hinauslenkkien kohtaan.

Kelkan mitat on samat.

Muissa pelleissä ei ole eroa

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...