Jump to content

Mikä kolmas valo nokalla ?


Heppu
 Share

Recommended Posts

MCFF:n miitissä 6.5.2006 näin viimeksi tämmöisen mustan valon. Kyseinen valaisin oli mobilian näyttelyssä rekvisiittana yhdessä lavasteena olevassa "vanhan huoltamon" hyllyssä. Eli mikä ko. valon tarkoitus, toiminta ajatus ja onko toi laillinen ?

 

Mallina 8.5.2004 mobilian ajojen kuva, jossa näkyy tämä valo keskimmäisenä:

Mobilia007.sized.jpg

Link to comment
Share on other sites

En  muista ... olen kuullut joskus ...... siinähän on  ::) ::) ::)  "muistaakseni" sellainen  hunajakennoinen juttu  .... ja veikkaisin/ muistelisin  sumuvalo  ::) ::) ??? ???

 

No tuskin yksi valo on enää laillinen .... ::) ::)

Link to comment
Share on other sites

Kiitti tiedosta.  :)

Googlella löytyi tietoa vaikka kuinka ojavalosta. Se on muuten sallittu ennen 1.1.1971 käyttöönotetuissa autoissa.

Olikos sen vanhemmissa ralli-mineissä katolla olleen valon tarkoitus myös suunnilleen sama? Muistelin, että kartturin hommana olisi ollut valaista mutkissa ojien reunoja, mutta lieneekö sitten sitä sisäkurvin puolta, koska tuo ojavalohan jo valaisee sitä ulkokurvia. No, ojavalo on kyllä terminä tuttu ja nyttemmin muutamassa katu-autossa on tuollainen tullut (vakio?)varustelistalle. Mobiliassa ihmetytti, miksi siinä oli se kennosto, ikäänkuin estämässä hajavaloa ja tekemässä valosta ohuen keilan (~laser).
Link to comment
Share on other sites

Ilmeisesti tarkoitat hakuvaloa ... siitä on myös maininta AKE:n määräyksissä, joka tossa alempa.

Mulle ihan outoja nää nimitykset. On ollut rauhallisempaa sen ajan kartturin hommat, jos tommosii on kerennyt käännellä pikiksellä.  ;)

 

4.7 Ojavalo ja hakuvalo

 

Ennen 1.1.1971 käyttöönotetussa autossa saa olla yksi auton vasemmalle puolelle tai keskiviivalle sijoitettu valkoista tai vaaleankeltaista valoa lähettävä ojavalo, jonka tulee sijaita vähintään 300 mm ja enintään lähivalojen korkeudella. Ojavalon on oltava hyväksyttyä mallia ja se on suunnattava alaspäin ja oikealle siten, että se ei häikäise vastaantulijoita. Ojavalon teho saa olla enintään 40W ja siinä tulee olla hajasäteilyn estävä kenno tai vastaava laite.

 

Ennen 1.7.1967 käyttöönotetussa autossa saa olla yksi kääntyvästi asennettu enintään 40W tehoinen hakuvalo, joka voi toimia vain etu- ja takavalaisinten ollessa sytytettyinä. Hakuvalon asennus ei ole enää sallittua.

Link to comment
Share on other sites

Eikö tuo musta valo ole vain pistemmäinen pitkä? Ojavalot kun olen ainakäsittänyt näiksi jotka olivat vilkkujen paikalla ensimmäisissä Works mineissä:

Dsc04300.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kotimaan ja Englannin valosäännöissä on todennäköisesti ollut isoja eroja 60-luvulla.

Kuten tuossa hepun viestissä on lainattu ojavaloja on suomessa saanut olla vain yksi. Tuo works-Minin patteri on varmaan Englannin säänöstöjen mukainen, joten mitä ne ovat, kannattaa kysyä joltain sikäläiseltä kurulta. Minusta ne näyttävät vain pitkiltä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...