Jump to content

jvaho

Jäsenet
  • Viestit

    165
  • Liittynyt

  • Viimeksi vieraillut

  • Days Won

    14

Käyttäjän jvaho kaikki viestit

  1. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Hep! Muissa hommissa on talvi mennyt mutta nyt tallin edusta ehti sen verran sulaa, että pääsin viikonloppuna ajamanaan siinä Minin lämpimäksi. Ja jes, ääntä ei kuulunut eli näyttää että alimman siivapyörän vaihto kannatti. Öljyvuotoakaan ei suuremmin näy, pieni tippa oli toistaiseksi lattialle tullut. Kytkin on yhä ärsyttävän epätarkka ja jarrut ottavat vasta ihan pohjassa, mutta niihin on alkanut jo tottua. Nyt kunnosteln sisustaa ja siirryn varovaisiin/hienovaraisiin korinehotushommiin.
  2. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Muutaman kerran olen moottoria nyt käyttänyt ja hiljaa se käy - toistaiseksi.. Joku öljyvuotokin edelleen on, mutta aika pientä jo. Nyt tallin edusta sulaa ja saatan päästä pihalle kurvailemaan ja siis lämmittämään moottorin kunnolla, sitten näkee auttoiko remppa ääneen vai ei. Hoppas!
  3. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Sain tänään moottorin kasaan ja käyntiin. En tosin pystynyt käyttämään sitä kun reippaan minuutin talliin kertyvän pakokaasun takia. Käytetyn ajan moottori kävi kyllä oikein kauniisti, mutta eipä se ääni ennenkään heti kuulunut. Odottelen nyt parempaa hetkeä käyttää moottoria pidempään, täytyy saada auto ulos tai edes tallin oven auki. Toivon myös että öljyvuodot olisivat asettuneet. Pakoputkijumppaa täytyy jatkaa, nyt alla oleva uusi kaksiosainen tarvikeputki on kiinni huonosti ja sen asento on väärä. Jos en saa sitä hyvin, siistin originaalin ja laitan sen takaisin.
  4. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Sain jakoketjun kopan päälle ja tajusin pitää siivapyörää paikallaan kopan pultteja kiinnittäessä ja siis uskoisin että tiiviste on nyt kivasti. Siivapyörän lukitsevan pultin kiristin mutten vielä lopulliseen momenttiin, täytyy katsoa se jostain. Kait 150nm? Sen alle tullut prikka on hassu enkä ymmärrä miksei se olisi kuten nokka-akselin rattaan lukkoprikka. Siis sellainen että sisäkehällä on akseliin lukittuva lipare. Ylös sen saa teitettua ja kai se sit vaan hakataan jostain kohtaa lommolle alas.. Toi uusi komeaksi kehumani siivapyörä on kyllä varsin tasainen eikä selvää lukituskohtaa ole. Laitoin myös vesipumpun sekä imu-pakosarjan kiinni. Uutta putkea asentelin myös ja ärsyttää sen kaksiosaisuus - tuntuu että se vaatisi lisätuen keskelle!
  5. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Uusi ketju on nyt paikallaan. Oli vaikeampaa kun kuvittelin saada ne rattaat irti, etenkin nokka-akselin ratas oli tiukassa. Rattaat ja uusi ketju ovat siis nyt taas paikallaan, mutta eipä uusi ketju aiempaa tiukemmalla ole.. no, ei ole ainakaan liian tiukka. Omien kuin myös tehtaan merkkien mukaan kaikki on nyt kohdallaan. Pieni klappi pikkuratasta (kampiakselia) käännellessä on, mutta tehtaan merkit ovat aivan kohdakkain kun rattaasta kääntää ensin klapin pois (myötäpäivään). Huomenna on tarkoitus sitten laittaa koppa päälle ja alkaa koota moottori käyntikuntoon. Uusi siivapyörä on muuten ihan pirun hieno, sorvattu teräksinen. Tuota kasaamishommaa onkin sitten joksikin aikaa, kiva niin!
  6. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Tallilla olin molempina päivinä ja liuta osia on nyt tilattu. Sain vanhan pakoputken irti nostamatta autoa, saapa nähdä meneekö uusi paikalleen nostamatta. Vaha putki on rumahko mutta ihan kyllä ehjä/kunnossa, sen saa jos joku haluaa/tarvitsee. Laitan sen metalliromuun pian. Otin irti öljynsuodattimen jalan sekä siitä lohkoon lähtevän putken, putsastin startin bendexin (oikein purin sen) ja kurkkasin öljynpainesäätimen (?) jousenkin. Ihan oli oiken pituinen. Kun osat viikolla tulevat, pääse vaihtamaan ketjun ja sitten kasailemaan konetta.
  7. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Hittaasti etenee kun on kaikkea mikä änkeää väliin. Tilattavia osia nyt listaan ja pääsen siis kasaamaan jakopäätä tässä loppukuun aikana. Ärsyttää toi nykyinen alin hihnapyörä; vikaa ei siinä näy eikä se edes yhtään nitku, mutta toivon että se olisi siltikin sen äänen lähde. Päätynen vaihtamaan uuden yksirivisen ketjun mutta en rattaita kun ei niissä mitään kulumaa näy. Uuden tuulettejan propellin ajattelin samalla vaihtaa kun edellisen siivet ovat jo varsin taipuneet. Tuon jakopään kasaamisen lisäksi tallissa odottelee uusi pakoputki. Ne (typerät) tuhkaluukut ovat nyt uudelleen ja paremmin kiinni, nyt on kunnolla liimaa ja kiinnityspultit tiukemmassa. Onko muuten hihnapyörästä olemassa yhdestä kappaleesta sorvattua versiota? Minitonin sivulla on sellaisen oloinen mutta liekö joku Cooper -versio?
  8. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Ja moi taas, En löydä tuosta nykyisestä hihnapyörästä mitään vikaa: puoliskot ovat tiukasti kiinni, eivät nytky, ei näy murtumia tms. Mutta toivon että vika on siinä - ei tuo ketju ainakaan sen äänen lähde ole. Ja voihan se olla, että vaikken siivapyörässä vika näe tai tunne, se paikalla ollessaan kuitenkin oireilee. Täytyy vaihtee se, kiitos Turbo69 tarjouksesta! Ketjun taidan jättää vaihtamatta. Koppa on nyt putsattu ja maalattu ja uusia silattavia osia jo listailen. Moottori on vuotanut öljyä reippaasti kesän aikana ja vieläpä kiihtyvään tahtiin. Kämmenen kokonen tippa ilmestyy moottorin alle kun auton parkkiin jättää. Aika ärsyttävää. Poistin eilen pakosarjan sekä kaasarin (vaihdan uuden pakoputken tässä samalla) ja huomasin että ne tuhkaluukut vuotavat. Hyvä näin: ne on helppo asentaa uudelleen ja vuoto vois siis selittyä tällä eikä jollain isotöisemmällä tiivisteongelmalla. Nyt laitan modernia liimaa ja tiukemmin kiinni, taisin viimeksi kiristää liiankin vähän kaiken ylikiristämisvarottelun seurauksena .
  9. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Kiitos Kimi! Tänään tein mittauksen ketju kanssa ja sain mitattua löysäksi 10mm. Tuntui eilen isommalta. Taidan jättää paikalleen - eihän se ole jättänyt jälkiä koppaan tms. Maalaan kopan, uusin stefat ja vaihdan tuon siivapyörän. On muuten kallis osa ainakin Minitronissa jos/kun en tuota vanhaa laita. Joku teistä jo aiemmin siivapyörää syyksi veikkasikin ja hienoa jos se on se!
  10. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Kiitos referenssistä! Menen kohta tallille ja mittaan oikein huolella paljonko omassa on. Eli toi alle 10mm voisi olla tavoite. Kiitos!
  11. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Kyllä sillä öljyä on, nuo keinovalokuvat huijaavat. Öljyt laskin tosiaan jo viikkoja sitten ja sitä oli ketjukopan pohjalla. Ketju on nytkin öljyinen ja jos sormella rattaita pyyhkii, tahrii sormensa. Painoin paineimaa öljytikun reiästä ja nokka-akselin luona suhisi, eli kyllä sinne öljyä menee. Rattaiden hampaat ovat siisit. Mietinkin vaihdanko kuitenkaan ketjua, mitattuna löysää on 10-12mm. Mutta hitostako tietää mikä on sopiva määrä, ei se liian tiukkakaan saa olla..
  12. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Hmmmm.... Jos olette tuota mieltä niin ilman muuta katson.
  13. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    On kuiva mutta johtunee siitä että öljyt oli laskettu moottorista jo monta viikkoa sitten. Kotelon pohjalla oli öljyä. Mutta Dear Sirs; paljonko löysää saa ja pitää olla? No rattaat ovat minun silmin siistit enkä siis niitä vaihda. Kotelossa ei ole sisäpuolella jälkiä että ketju ottaisi kiinni. Eikä siitä viitteitä ollut aiemminkaan kun (koneen käynnissä ollessa) sormella kotelon päältä tunnusteli.
  14. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Jee! Sain sopivan kokoisen kiintoavaimen ja sillä sekä kampi- että nokka-akselin mutterit auki. Jarrua vastaan, ei ongelmaa. Ihmetytti ne ketjukopan kiinnityspultit; enemmistö käsittämättömän lyhyitä, ihme että ylettävät edes tiivisteen läpi. Nyt kotelo, alin siivapyörä ja kiinnityspultit ovat likoamassa. Mutta se kiinnostavin; en tunne autoa mutta onhan tuon ketjun oltava liian löysä - sitä pystyy etenkin alapuolelta heiluttamaan vaivatta 15-20mm. Kotelossa ei kuitenkaan ole osumajälkiä. Liekö sitten se äänen lähde, en tiedä. Täytyy nyt miettiä mitä kaikkea vaihtaa. Rattaat näyttävät hyviltä, eli voisi rittää pelkkä uusi ketju ja uudet tiivisteet sekä lukitusprikat.
  15. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    No en ole suuremmin perehtynyt. Minillä ajelun lopetin (hakein mielin) syyskuussa ja auto on ollut siitä lähtien tallissa odottamassa toimenpiteitä. Jäähdytin, letkut + termari sekä stratti ovat irti ja jäähdytinneste sekä moottoriöljyt on laskettu pois. Ajatus on avata ainakin jakopään koppa ja kuvittelen sitten näkeväni sen alta jotain joka johdattaisi äryttävän äänen syntylähteelle. Mutta homma ei ole edennyt. Muutama ongelma johon saattaisitte osata antaa neuvoa: 1) työkauluja minulla on lähtökohtaisesti ihan mukavasti mutta ei (tietenkään ikinä) riittävästi: yli tuumasia hylsyjä ja lenkki/kiintoavaimia on minulla niukasti enkä niitä meinaa mistään löytää. Onko vinkkejä ostopaikalle? Joku 1 to 2 inch -sarja olisi kova. Yhden hylsysarjan jo tilasin hyvään hintaan Race.fi -sivustolta, mutta ei niillä sitä sitten kuitenkaan ollut - yhä tosin netissä lukee että (muka) varastossa. Ei ole. 2) alemman hihnapyörän mutterin lukitusprikan sain helposti auki ja yksi 32mm:n kiintoavaimista sopi hiukan pakottamalla mutteriin. Mutta avaaminen edellyttää moottorin lukitsemisen; startti irti ja blokki vauhtipyörään? Vai moottorin nosto tunkilla ja pulttipyssyllä mutteri auki? Hylsyä sinne ei saa kiinni jos moottoria ei ensin nosta. Koko moottoria en haluaisi nostaa.
  16. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Jatkan vielä tätä ääniasiaa. Alan olla varma että se on jakoketju joka siellä ääntää. Ja ärsyttää, huolettaakin. Olen ymmärtänyt että pitkä seisotus (tällä se 30 vuotta) johtaa helposti siihen että ketju alkaa ääntä. En kyllä ymmärrä miksi, kait samassa asennossa oleminen sitten väsyttää sitä? Päätin että vaihdan sen uuteen mutten ole vielä perehtynyt miten se tuossa tehdään. Se kyllä mahtuu tekemään moottoria nostamatta kun jäähdyttyminen irrottaa, mutta täytyy nyt perehtyä miten se ylipäätään purkautuu.
  17. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Katsoin tänään, kaikki ok. Kyllä se vaan muualta tulee. Ihme homma. Jos(kun se tulee jakopäästä, mietin nyt mitä sieltä pitäisi osata nähdä tai tajuta katsoa kun se on auki.
  18. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Niin poltteli ajaa että tein sillä tänään työmatkan (50km/sivu, 60-80km/h). Ääni alkoi taas muutaman minuutin jälkeen muttei pahentunut. Ääni hiljenee ja jopa poistuu jos vaikka rullaa alamäen vapaalla. Moottori vetää hienosti. Öljyä se tiputtaa ja ei kai auta kun pistää se seisomaan, avata jakopäästä ja toivoa että jotain selvää/selittävää näkyy. Ainakin saa öljyvuotoja vähemmälle. Mutta jos vielä reissu tai pari..!
  19. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Olen käyttänyt sitä Rovereiden moottoreissa vuosikausia eikä ole ollut ongelmia. En tosiaan tiedä onko se tähän oikea valinta!
  20. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Kiitos Kimi! Katselin itsekin että kyllä tuohon mahtuu operoimaan kun jäähdytysvehkeet ottaa ensin pois. Mieli kyllä liikkuu edestakaisin tämän asian kanssa: huolettaa mutta samalla mietin ajanko vaan vielä muutama sata kilometria ja avaan sitten seisonnassa syksyllä/talvella. Raklatus ja selvästi asiaan kuulumaton, mutta toisaalta ei pahene, kaikki toimii ja se on kylmänä täysin hiljainen. Jos joku olisi rikki, eikö voisi ajatella että se pitää ääntä koko ajan? Jospa nykyinen muutamaan sataan kilsaan jo kahteen kertaan vaihdettu öljy on saanut liat irti ja raklattaa nyt siksi? Öljynä on British Classic Motor Oil 20W-50. Mietin myös mitä osaan sieltä jakopäästä katsoa.. Se stefa kyllä vuotaa. Moottoria ajattelen jakopään osalta avaamattomaksi kahdella perusteella: edellinen ja edesmennyt kuski ei varmasti ole itse tehnyt mitään renkaan vaihtoa suurepaa remppaa ja auto oli ajossa "vain" 12 vuotta ja alle 100 000km ennen kuin jäi seisomaan. Vai onko noita avattu huollossa aikanaan jo tuossa kohtaa? Emmä tiedä. Niin tekee mieli vielä ajaa ja talvella olisi aikaa availla. Mutta jos se saamari hajoaa niin kyllä jurppii!
  21. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Olisi ollut vielä tämä loppukesä mukava ajalla. En arvannut miten hauska ja hieno auto tämä on! Täytynee nyt poistaa se liikenteestä ja jättää odottamaan talvea ja remppaa. Jos tuon jakopään kimppuun käy, se ei taida onnistua kun ottamalla moottori+laatikko pois? Vai mahtuuko siihen operoimaan jäähdyttimen poistamisen jälkeen? Käyn tänään vielä kuuntelemassa jospa se kuitenkin tulisi jostain muualta. Ja kun se on kylmänä ihan hiljaa.
  22. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Jostain se kyllä öljyä vuotaa. Ja juurikin jakoketjun kopan alla on öljyä. Hmmm... Mutta öljyä on muuallakin enkä ole pystynyt paikallistamaan mistä sitä vuotaa. Eniten öljyä on moottorin/laatikon pohjassa, mutta sinne se nyt tietty kuitenkin valuu. Öljyä ei valu mistään moottorin etuosasta, sen nyt näkisi kun ei ole maskia, laturia jne. paikoillaan.
  23. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Mutta se olisi väärin päin sitten tehtaan jäljiltä - en ole avannut tuolta mitään. Autolla on ajettu nyt sen 30 vuoden seisonnan (ja nyt toukokuisen katsastuksen) jälkeen noin 800 km. Tämä ääni on vaivannut noin viimeiset 200km. Löystynyt kuten TKG:nkin veikkaa..?
  24. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    No sehän se huolettaa. Nyt se on hiukan purettun; mm. laturi on irti, samoin venttiilikoppa. Kuuntelin ja kuuntelin. Sen minkä mahduin niin alta, mutta etenkin päältä. En minä ymmärrä. Välillä tuntuu että se ääni tulee ilman muuta jakopäästä, välillä taas että ehkä sittenkin venttiileistä. Ketju se ei ole. Menen taas huomenna. Koitan saada lisäkorvia kuuntelemaan.
  25. jvaho

    Mini 1000 vm. 1978

    Ääni kuuluu ertityisen hyvin lopussa. Metallinen terävä sivuääni, kuin joku olisi irti.
×
×
  • Luo uusi...