Mini 40 vuotta

Johdanto

Mini on Sir Alec Issigoniksen 1950-luvun lopussa suunnittelema pieni kaksiovinen henkilöauto, jonka valmistajana tuolloin oli British Motor Corporation (BMC), julkistettiin virallisesti 26.8.1959. Se sisälsi aikakaudelleen edistyksellisiä ominaisuuksia, kuten poikittain sijoitettu moottori, etuveto ja erillisjousitus. Kaikki nämä ominaisuudet ovat yleisiä nykyajan pienissä autoissa, joten Mini on se alkuperäinen pieni auto.

Minillä oli menestyksellinen autourheiluhistoria 1960-luvulla. Suomalaisista Timo Mäkinen ja Rauno Aaltonen muistetaan Minillä saavutetuista voitoista. Mini hallitsi suvereenisti Euroopan rallipolkuja voittaen mm. arvostetun Monte Carlo rallin kolme kertaa. 1960-luvulla Mini saavutti kulttiaseman. Omistajien joukossa oli mm. Peter Sellers, Ringo Star, Enzo Ferrari ja Britt Ekland.

Mini on ollut tuotannossa yhtäjaksoisesti vuodesta 1959. Valmistus on koko 40-vuotisen historian ajan keskittynyt Longbridgen tehtaalle Englantiin. Mini tehdään edelleen pääasiassa käsityönä. Jopa osa alkuperäisistä työntekijöistäkin on yhä mukana valmistamassa tätä vuosisadan merkittävintä pientä autoa. Miniä on myyty lähes kaikkialla maailmassa. Sitä on valmistettu yhteensä yli viisi miljoonaa kappaletta ja valmistus jatkuu yhä. 1990-luvulla myynti on jälleen kerran kääntynyt nousuun. Mini on taas haluttu kulttiesine.
image1.jpg

Kuva yllä: Näitä kahta autoa erottaa 35 vuotta. Vasemmalla oleva auto on ensimmäinen Longbridgen tuotantolinjalla 1959 tehty Mini, ja oikeanpuoleinen samalla linjalla 1994 tehty Mini.

Minin tulevaisuudesta on esitetty spekulaatioita turvallisuus-, ja päästövaatimusten yhä kiristyessä. Miniä nykyisin valmistava BMW:n omistama Rover Group valmistelee uuden Minin esittelyä 2000-luvulla. Erilaisia konsepteja uudesta Ministä on viime vuosina esitelty
julkisuudessakin.